ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ



Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΧΟΜΠΥ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ.
Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΤΕΜΗ, ΤΟ ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΕΛΕΥΘΕΙΟΥ, ΗΣΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΩΤΕΡΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Ο Στέλιος Κακογιάννης, ιατρός στο επάγγελμα, με ειδικότητα γενικού χειρουργού, γεννήθηκε στην Πάφο. Η καταγωγή του από τον πατέρα του είναι από το Γουδί Πάφου και από τη μητέρα του από τις Κυβίδες Λεμεσού. Εργάζεται στην ιδιωτική κλινική «SAINT JAMES MEDICAL CENTRE» που έχει δημιουργήσει στη γενέτειρά του.

Ο παππούς του, από την πλευρά του πατέρα του, λεγόταν Κυριάκος Κακογιάννης και ήταν από το Γουδί, χωριό της επαρχίας Πάφου. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιανή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Χρύσανθο, πατέρα του βιογραφούμενου, την Ελένη, τον Αγάπιο και τον Χριστοδούλου. Ο παππούς ήταν γεωργός στο επάγγελμα. Ως άνθρωπος ήταν κυριαρχικός, ευαίσθητος στο ωραίο φύλο, αλλά και αυστηρός, με παραδοσιακές αρχές. Η γιαγιά ήταν καλοσυνάτη γυναίκα, γλυκιά και δυστυχώς έφυγε από τη ζωή νέα.
Ο παππούς του, από τη μητέρα του, ονόματι Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, ήταν από την Κλεπίνη Κερύνειας. Παντρεύτηκε την Αντιγόνη από τη Δρούσια Πάφου και απέκτησαν επτά παιδιά, τον Πέτρο, τον Τάκη, τον Κύπρο, τη Ντίνα, μητέρα  του βιογραφούμενου, τη Μαρούλα, τη Νίτσα και τον Περικλή. Ο παππούς ήταν λοχίας της αστυνομίας ("τσαούσης"). Ήταν χαρακτήρας πράος εν αντιθέσει με τη γιαγιά, η οποία ήταν αυταρχική. Τα έξι παιδιά τους έφυγαν μετανάστες στη Ν. Αφρική εκτός από τη μητέρα του βιογραφούμενου, η οποία πήγε στην Αθήνα, για να φροντίζει τον πατέρα του, που στο μεταξύ είχε γνωρίσει στο σχολείο, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει, όπως εκείνος, φιλολογία. Παντρεύτηκαν το 1954 και απέκτησαν δύο παιδιά, την Αντιγόνη, που γεννήθηκε το 1956 και τον βιογραφούμενο το 1959.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, ο Χρύσανθος Κακογιάννης, γεννήθηκε στο Γουδί της Πάφου το 1929. Φοίτησε στο Δημοτικό του χωριού του και έπειτα στο   Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Ακολούθως, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολούθησε θέατρο και δραματική τέχνη κοντά στον Μάνο Κατράκη και τον Σωκράτη Καραντινό. Επέστρεψε στην Κύπρο κατά  τη διάρκεια του Αγώνα (1955-1959) και συνελήφθη από τους Άγγλους, για να απελαθεί στην Ελλάδα ως επικίνδυνος για το καθεστώς. Κατόπιν, εργάστηκε για δύο χρόνια στη Λίμνη Ευβοίας ως φιλόλογος. Επέστρεψε εκ νέου στην Κύπρο και από το 1966 υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου. Έλαβε μέρος στις μάχες της Τηλλυρίας (1963-1964) και αντιστάθηκε ενεργά στο πραξικόπημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εργάστηκε για την πολιτισμική και πνευματική άνοδο του τόπου με τη διδασκαλία τραγωδιών (21), με μελέτες, εκδόσεις, ποιητικές συλλογές και ομιλίες, καθώς μάλιστα ήταν και δεινός αγορητής. Ήταν λάτρης της Ελλάδας και καλλιεργούσε με πάθος τη φιλοπατρία στους μαθητές του. Η Λογοτεχνία ήταν η αγάπη του. Απεβίωσε τον Μάρτη του 1990, δέκα μήνες μετά την αφυπηρέτησή του.    Η μητέρα του βιογραφούμενου γεννήθηκε το 1930 στις Κυβίδες Λεμεσού. Φοίτησε στο ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Όταν επέστρεψε από την Αθήνα στην Κύπρο μετά τις σπουδές της, διορίστηκε στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και έφτασε μέχρι τη βαθμίδα του βοηθού Γυμνασιάρχη. Παράλληλα, υπήρξε για 45 χρόνια Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, κλάδου Πάφου. Ήταν η "μητέρα Τερέζα" της Πάφου, άνθρωπος της προσφοράς και βραβεύτηκε πολλές φορές από διάφορους φορείς. Γαλούχησε τα παιδιά της με τια αξίες της ειλικρίνειας, της προσφοράς χωρίς ανταπόδοση και κυρίως της αξιοπρέπειας και του φιλότιμου.
Ο βιογραφούμενος, Στέλιος Κακογιάννης, γεννήθηκε στις 22-10-1959 στην Πάφο, όπου τελείωσε το σχολείο. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ανέμελα γεμάτα θαλπωρή και ασφάλεια, που του πρόσφερε η οικογένειά του. Στη διάρκεια των σχολικών του χρόνων ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, το στίβο, το μπάσκετ, ενώ ήταν και κολυμβητής και ποδοσφαιριστής του σωματείου ΑΠΟΠ. Έπειτα, όσο σπούδαζε, εργαζόταν σε ελληνικά στέκια, τραγουδώντας με την κιθάρα του. Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και έκανε ειδικότητα στη Γενική Χειρουργική στη Ν. Αφρική, σ’ αυτήν την πανέμορφη χώρα, όπου τα πάντα αφθονούν και ο ίδιος είχε συγγενείς. Επέστρεψε στην Πάφο το 1992 και ιδιώτευσε στο ιατρείο που δημιούργησε. Το 1998, παντρεύτηκε τη Βέρα Μαριάνοβιτς από τη Σερβία και απέκτησαν έναν γιο, τον Χρύσανθο, ο οποίος γεννήθηκε στις 20-11-1999.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του δεν έπαψε ποτέ να αντιμετωπίζει προκλήσεις και αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους αγαπά με πάθος τη δουλειά του. Εκτός αυτού ασχολείται πάντα με τον αθλητισμό και τη μουσική στον μουσικό όμιλο Πάφου, δίνοντας παραστάσεις σε μουσικά στέκια με ελληνική μουσική.
Θα ήθελε με τη σύζυγό του να διδάξουν στο γιο τους τις αξίες της ειλικρίνειας, της αξιοπρέπειας και της εντιμότητας. Επίσης, εύχεται, όπως εκείνος μεγάλωσε σε ένα ελληνικό περιβάλλον, μαθαίνοντας από την οικογένειά του να είναι έντιμος στη σκέψη και στη συμπεριφορά του απέναντι στους συνανθρώπους του και πάντα με μια εσωτερική φωνή να τον καθοδηγεί στο σωστό, έτσι να μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές στην Κύπρο και σε όλο τον ελληνικό χώρο, για να διατηρηθεί το ελληνικό πνεύμα και το φιλότιμο.